Bekken som forsynte Bogstad med vann, slik den renner i dag fra Maskinlåven mot Bogstadvannet

LITT MER OM VANNET PÅ BOGSTAD

I forbindelse med sin overtaking av gården, skiftet godseier Herman Wedel Jarlsberg i 1889 ut Ankers trerør med støpejernsrør, slik at gården fikk trykkvannsledning til nødvendig behov på de forskjellige steder.

Gamle vannrør fra Peder Ankers tid


Da Nini og Westye Egebergs arvet gården ble fjøset ominnredet i 1915.  Den gamle treinnredningen ble erstattet med betong. Det ble laget en vannrenne for kuene, hvor det hele tiden rant inn friskt vann. Moderne og lettvint, en ku som melker drikker 50–60 liter vann om dagen. 

    Ulykken ville at kua som sto øverst ved vanninntaket fikk tuberkulose og smittet så de andre kuene. Dette skjedde i 1944 og hele besetningen måtte slaktes. Det kom aldri mer melkekuer til Bogstad og en lang tradisjon ble brutt. 

    I dag er Østre fjøs som det het i gamle dager, forvandlet til Østre fløy med butikk og galleri.

I galleriet er innredningen fra 1915 intakt i det innerste rommet. Her ser vi vannrennene som kuene drakk av. I fòrgangen er det marmorskulpturer av Julia Vance, Gustav Vigeland og Christopher Borch, deltakere i utstillingen «Marmorvariasjoner», som varer til 5. november.


I 1935 hadde Aker kommune besluttet å legge en ny hovedvannledning fra Langlivann.  Denne gikk over Bogstads grunn og gårdens ledningsnett ble koblet inn på Langliledningen. 


Fra Bogstadvannet


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen