DAMMENE I PARKEN


I maibloggen refererte vi Jacob Nicolaj Wilses beskrivelse av Bergensbildene, som han så under et besøk på Bogstad en gang i  1780-årene. Fra samme besøk forteller han fra parken: «– en Broe, som er lagt over en kunstig  Bæk eller krumgaaende Canal, hvis ene Ende formedelst Krumningen ej sees, og Enden paa et andet Sted er skjult ved Buskvekst. Canalen faar sit Vand fra en Cascade, og denne igjen sit Vand fra en Rende, kommende østenom Gaarden. Canalen tvinges til at snoe sig endvidere omkring førend den faar lov til at gaa ud i Søen.»


Wilse så de tre dammene under ett og oppfattet dem som en svingende kanal på grunn av vegetasjon.


Strømsdammen (Wikipedia)

Peder Anker (og kanskje Morten Leuch før ham) hadde demmet opp Strømsdammen (300 meter over havet)og fikk på den måten vann med skikkelig trykk. (Bogstadvannet er145 meter over havet)



Peder Ankers vannrør av tre ledet vannet fra Strømsdammen til dammene i parken


I gamle dager var det altså en kaskade (liten foss) mellom dammene. Da dammene ble gravet ut igjen fant man steinene som dannet fossen og de kan man se under broen i dag.




Dammene ble trolig avviklet på 1930-tallet. I 2008 ble de rehabilitert. 

Plantegninger for rehabilitering av dammene


Den 25. august 2008 ble dammene innviet av byrådsleder Erling Lae under stor festivitas.


Men nå får de ikke tilført nytt vann som i gamle dager. Det er installert en pumpe som skal sørge for sirkulasjon. Vann fra den nederste dammen pumpes gjennom et nedgravd rør opp i den øverste dammen. Derfra renner vannet til den midterste dammen og så over kaskaden og kommer til den nederste dammen.  Dessverre har ikke pumpen virket på mange år og dammene ser ut til å gro igjen. Her drømmer vi om «en rik onkel» som vil spandere ny pumpe.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen