BERGENSBILDENE

Bergensbildene henger i kjøkkentrappen på Bogstad og blir derfor ikke vist på en vanlig omvisning. Det er synd for de er stadig gjengitt i litteraturen når gamle matskikker beskrives.



I J. W. Cappelens Norges Historie, bind VII «Gjennom nødsår og krig 1648–1720», av Knut Mykland, finner vi bildene med følgende undertekster:


Konen

«En  kvinne i typisk rennesansedrakt ved spisebordet. Foran henne ligger ovnsbakt brød og to fisker, antakelig spekemakrell. Fajansekruset med lokk inneholder nok øl, og over tinnfatet henger en spekeskinke. Maleriet henger på Bogstad gård i Oslo, men er sannsynligvis malt i Bergen i 1650.» 

    Carsten Hopstock indikerer at bildene kan være malt av Elias Fiigenschou. 



Mannen

«En bymann inntar et måltid. Maleri fra omkring 1650. I koppen med lokk har han smør. I bakgrunnen sees en stor trekanne med øl og i forgrunnen en pepperbøsse. Maleriet er sannsynligvis malt i Bergen, men henger nå på Bogstad gård i Oslo.» 

    I Aschehous Norgeshistorie bind 5 (1995) er bildene gjengitt som illustrasjon over hvordan de som levde i «enklere kår» hadde sine måltider.


Jacob Nicolaj Wilse (1735–1801) var prest i Østfold i mer enn 30 år og er i første rekke kjent for sine lokalhistoriske arbeider fra både Danmark og Norge. I sin bok «Reise-Iagttagelser» forteller han om et besøk på Bogstad, som Carsten Hopstock har gjengitt i sitt verk om Bogstad. Wilse beundrer alle Peder Ankers foranstaltninger. Fra sin vandring i parken forteller Wilse om Gamlestuen, det første huset på Bogstad, som Morten Leuch hadde flyttet ned på odden. Den var som et «folkemuseum» med alt sitt gamle inventar, og vi siterer:


 «–men Fader og Moder i Huset – jo! de sees malede paa Væggen i den Tids Huusdragt, den omhyggelige, alvorlige og derhos fornøiede og trofaste Mine sees afmalede i deres Ansigter. Moder selv deler Maden betænksom ud til nogle Drenge og Gjenter, og Fader selv kaster et majestætisk Blikk til dem alle.»

Da Gamlestuen ble revet på 1880-tallet kom inventaret opp i hovedhuset. Bergensbildene hang i Folkestuen ved siden av Kjøkkenet da familien Egeberg bodde på Bogstad. Det er først etter at Bogstad ble museum at de ble flyttet. Kjøkkentrappen er den eneste som leder til 3. etasje. I fjorårets Mai og Juni blogger har vi skrevet om de andre maleriene fra kjøkkentrappen, som også stammer fra Gamlestuen.







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen