Jacob Munch fikk også i oppdrag å forevige Karl Johans kroning i 1818. I midten av bildet ser man Peder Anker som leser eden. (De kongelige samlinger)

BOGSTADS EIERE OG KUNSTNERNE VII

JACOB EDVARD MUNCH

Jacob Edvard Munch (1776–1839) var tross navnet ikke i familie med maleren Edvard Munch. Hans bestefar hadde tatt navnet Munch etter sin stefar. Der i mot var maleren Fritz Thaulow hans barnebarn. Jacob Munch var i likhet med Dahl og Gørbitz, som vi har skrevet om i tidligere blogger, utdannet ved kunstakademiet i København. Der underviste den store maleren C. A. Lorentzen. Munch har portrettert mange av eidsvollsmennene og deres hustruer og regnes som vår viktigste empiremaler.


Jacob Munch var også utdannet offiser og som løytnant underviste han 1801-1804 i tegning på Krigsskolen. Samtidig var han aktiv innen teater og musikk. I denne tiden laget han silhuetter og pasteller av Christianias borgere.


Silhuett av Peter Petersen Meyer og hustru Louise Lorenzdatter født Helmer. (De var Nini Egebergs oldeforeldre.)


Munch tjenestegjorde ved Akershusiske nasjonale infanteriregiment frem til 1806 (med permisjon fra 1804) og ved det Telemarkske nasjonale infanteriregiment 1810–14 (med tjenestefri fra 1811). Han fikk kapteinsgrad 1812.

    1804–1806 studerte han ved kunstakademiet i København. Derfra reiste han til Paris, der han ble elev av Jaques Louis David.  Senere var han også i Roma, der han hadde kontakt med den store billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.


Thorvaldsen i Danebrogs ridderdrakt. (Nasjonalgalleriet)


I 1813  var Munch tilbake i København. Der malte han på bestilling fra Christian Frederik, som da var stattholder i Norge, portrett av hans fem år gamle sønn prins Frederik, den senere kong Frederik VII.


Bilde av prins Frederik med fjærball. (Eidsvoll 1814)


Munch reiste selv til Eidsvoll med bildet i mai 1814, mens riksforsamlingen pågikk. Bildet ble prompte hengt opp i forsamlingssalen og der kan det sees fremdeles.


I september 1814 gifter han seg med den ti år yngre Emerentze Carlsen Barclay. 

    Jacob Munch var blitt kjent med grev Herman Wedel Jarlsberg, og influert av hans syn på Danmark og en eventuell union med Sverige. Da Karl Johan gjorde sitt inntog i Christiania november 1814 var Munch med ved hoffet. Han vakte Karl Johans oppmerksomhet ved sine franskkunnskaper,  fikk solgt to italienske landskapsbilder til ham og fikk bestilling på å levere to malerier for 200 spd. årlig.

 

Grev Carl Carlsson Mørner (1755–1821) var stattholder 1816–18.

Om ham skriver Emerentze Munch at «han faldt mere i de Norskes Smag, han var en jovial, selskabelig Mand, vilde gjerne more sig selv og andre, og saa ikke surt, om en Mand i hans Selskaber drak en Smule over Tørsten…» Det var vanlig å gå julebukk den gangen og Munch fulgte med som musikant. (Bogstad stiftelse)



I 1818 var Munch med å utarbeide en tegneskole i Christiania og der ble han overlærer. Som medlem av Tegneskolens bestyrelse kom han i  1837 til å sitte i direksjonen for det nyopprettede Nasjonalgalleri.

Grevinne Karen Wedel Jarlsberg malt i 1820 antakelig under Munchs opphold på Jarlsberg. (P.E.)


Sekstiseks år gammel skrev Emerentze Munch sine erindringer, men de ble først trykt 1883, tjueen år etter hennes død. Her gir hun et godt bilde av sin mann og andre kjente personer i tiden, blant andre Karen og Herman Wedel Jarlsberg.



VI ØNSKER VÅRE LESERE EN RIKTIG GOD PÅSKE!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen