BOGSTADS EIERE OG KUNSTNERNE VI


JOHAN GØRBITZ


Johan Gørbitz (1782–1853) var den første norske maler, som etter lengre opphold i utlandet, vendte hjem til Norge for godt. Han bosatte seg i Christiania i 1836. Christiania hadde få kvalifiserte portrettmalere på den tiden og Gørbitz var meget produktiv. Som andre norske kunstnere i tiden, ble også han støttet med oppdrag av grev Wedel Jarlsberg.  

Caroline Løvenskiold f.Wedel Jarlsberg

I Hallens første etasje henger et maleri av datteren Caroline utført av Gørbitz. 

Greveparet hadde mistet sitt første barn, Cathrine Elisabeth etter fire måneder. Etter å ha fått sønnene Peder i 1809 og Harald i 1811 kom en ny Cathrine Elisabeth i 1812. Hun døde i 1821. 


Karen Wedel Jarlsberg, født Anker


Caroline var født i desember 1814. Hun giftet seg med Otto Løvenskiold og fikk to sønner. I julen 1839 døde hun i barsel med sønnen Carl Otto. Grev Wedel var på den tiden syk og tapet av den siste datteren ble for mye for ham. Han døde i august 1840.

  

Harald Wedel Jarlsberg

Herman Wedel Jarlsberg


I Baronens kontor henger to tegninger Gørbitz har laget av sønnene Harald og Herman Wedel Jarlsberg. Den nest eldste sønnen, Harald (1811–1897), arvet Vækerø, Bærums Verk og hele Nordmarka pluss all gjelden etter bestefaren Peder Anker. Den yngste sønnen, Herman (1818–1888), arvet Bogstad.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen