BOGSTADS EIERE OG KUNSTNERNE III


MALEREN OLOF JOHAN SØDERMARK

(1790–1848)


Vi fortsetter med maleren Oluf Sødermark fra oktoberbloggen.
I årene 1832–33 malte han portretter av den svenske kongefamilien.

 

 

Dette bildet av dronning Josephine av Sverige (1807–1876) som kronprinsesse er fullført i München 1833. Vi vet ikke hvor maleriet henger, men vi har funnet det gjengitt på omslaget til denne biografien om dronningen. 



Prinsesse Josephine av Leuchtenberg giftet seg i 1823 med kronprins Oscar (1799–1854), senere Oscar I. Året etter bodde de hele sommeren i Christiania, Oscar som visekonge.  

    De var meget sammen med Karen og Herman Wedel Jarlsberg og de ble gode venner. Sommeren 1833 var Oscar igjen på et langt Norges-opphold. I tillegg til dager i Christiania var han på rundtur via Jarlsberg og Skiensfjorden langs kysten til Bergen med Wedel. Det er vel ikke unaturlig å tenke seg at kronprinsessen og maleren samtalte om sine felles venner?

 

 Jenny Lind (1820–1887) malt av Olof Sødermark. 

Nationalmuseum, Stockholm 

 

Jenny Lind ble født i Stockholm og debuterte på operaen der. Hun ble kaldt Nordens nattergal. Hun var tiljublet over hele Europa og i USA. Komponistene Meyerbeer og Verdi la inn egne roller for henne i sine operaer.

 

«Hun er en av 1800-årenes største sangerinner, med en overordentlig inntagende stemme, en sangkunst av høyeste fullkommenhet, edelt foredrag og sjeldne dramatiske evner.» (Aschehougs Konversasjonsleksikon) 

 

Vi falt for fristelsen til å ha henne med. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen