Oktober 2022

BOGSTADS EIERE OG KUNSTNERNE II

MALEREN OLOF JOHAN SØDERMARK (1790–1848)


18 år gammel var Sødermark i ingeniørkorpset i den svenske hær, sysselsatt med karttegning. I 1813 var han med i slaget ved Leipzig da Napoleon ble slått. Senere ble han stabsadjutant for feltmarskalk von Essen når denne i 1814 rykket over den norske grensen. Sødermark viste stort mot og snarrådighet og ble såret to ganger. Han fikk tapperhetsmedalje. År 1816  ble han major i armeen, samme år ble han adjutant for grev  Carl Mørner, som var stattholder i Norge fra 1816 til 1818.  Yngvar Nielsen skriver i biografien over Herman Wedel Jarlsberg at Olof Sødermark var i lange perioder gjest hos Wedels på Bogstad. Hans datter Marie var på alder med Herman, greveparets yngste. Yngvar Nielsen skriver at grev og grevinne Wedel oppdrog Marie som sitt eget barn. 

    Helt fra barndommen hadde Sødermark dyrket sine kunstnerriske evner. Siden 1808 hadde han deltatt på Konstakademiens utstillinger med portrett. I årene 1820–28 hadde han studieopphold i Roma Paris og München. Han hadde også utdannet seg i billedhugging, men gikk over til maleri, og etter hjemkomsten til Sverige i 1828 ble han ansett som samtidens fremste  portrettmaler i landet. 



Denne tegningen sies å forestille grevinne Karen som barn. Den er attribuert Oluf Sødermark i Carsten Hopstocks bok Bogstad I og i heftet Grevinnen på Bogstad av Anne Benedicte Arnesen. Her er det noe som ikke stemmer. Da Oluf Sødermark traff Karen Wedel Jarlsberg for første gang i 1816 var hun en voksen dame på 27 år, som hadde født fire barn. Derfor tror vi at hvis tegningen er av Oluf Sødermark, så viser den kanskje Karens datter Cathrine Elisabeth som var født i 1812 og som døde i 1821. 


Grevinne Karen Wedel Jarlsberg


Dette bildet av grevinne Karen malte Oluf Sødermark antagelig i 1816 eller 1817. Da var hun nettopp  blitt hoffmesterinne for dronning Hedevig Elisabeth Charlotte, kong Carl XIIIs gemalinne. Turban var på denne tiden høyeste mote. Bildet henger i Hallen sammen med Herman Wedel Jarlsbergs bilde, som også er malt av Oluf Sødermark. 


Grev Herman Wedel Jarlsberg


I Hallen finnes også et nydelig lite maleri fra Oluf Sødermarks hånd som forestiller Herman, greveparets yngste sønn.

 

Herman Wedel Jarlsberg

Oluf Sødermarks portrett av Peder Anker henger i Havestuen. Det er i Carsten Hopstocks bok (Bogstad II) datert til ca. 1820. På den tiden var han fremdeles statsminister og bosatt i Stockholm. I Bogstads gjenstandsprotokoll står det at bildet er malt posthumt. Peder Anker flyttet hjem i 1822 og døde 1824. 


Peder Anker


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen