STORKLOKKER

 

Som regel er sauene på beite i parken på Bogstad, men hvert femte år omtrent tar de sommerferie andre steder. Det er fordi en av sauens innvollssnyltere har snegler som mellomvert og pausene er et forsøk på å bryte syklusen.


 

I 2017 oppdaget vi de nydelige Storklokkene for da var ikke sauene i parken. Siden har vi søkt etter dem hvert år, men ikke funnet spor. I år er imidlertid sauene borte og Storklokkene blomstrer.


 

Storklokke Campanula latifolia blir opp til en meter høy. Den har enten hvite eller lysfiolette blomster. I hager kan man også finne mørkfiolette planter. Blomstene kan bli 5 centimeter lange og det er sjelden i vår flora skriver Knut Fægri i sitt store tobinds verk Norges Planter. 


 

Storklokke har vært benyttet i kjøkkenet. De unge bladene ble om våren brukt som salat.

    Den kraftige margen i stilkene ble spist i suppen eller ristet på glør. Røttene ble også spist. Ikke rart den har vært ”forsvunnet” når sauene er i parken. Heldig at de ikke tar røttene!


 

I år har vi ikke sauer på beite og Storklokkene blomstrer. Dessverre har noen «tobente sauer» tatt seg til rette og plukket og tråkket ned en del, men vi fant da noen. I den anledning minner vi om at plantene i parken er fredet.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen