CORNELIUS CREUZ


Søndag 8. Mai kl. 15 er det omvisning i ukjente rom på Bogstad.

I 3. Etasje i hovedbygningen henger mellom konger og dignitærer dette portrettet av den russiske admiralen Cornelius Cruys (1655­–1727).

 

Cornelius Cruys vokste opp i Stavanger og het Niels Olufsen som barn. Faren, Oluf Gudfastesen, var skredder og døde i 1668. Kort etter farens død dro sønnen til sjøs og tjenestegjorde i den nederlandske handelsflåten, der ca. 10% var nordmenn. Allerede i 1660 var han skipskaptein! (Obs: 14. juni det året fylte han 15!) 

    Han giftet seg med datter av en nederlandsk kaptein og handelsmann.  

 

Fra 1698 ble han hyret som viseadmiral for den ikke-eksisterende russiske flåten av Peter den store. I følge hans egne opplysninger hadde han tidligere vært engasjert til å utføre tjenester for 9 republikker og kongehus! I tillegg hadde han erfaring fra en underordnet stilling ved det nederlandske admiralitet.


 

Cruys må ha hatt allsidig kompetanse. Han anla marinehavn i Taganrog (Ukraina, øst for Mariupol) ved utløpet av elven Don. Der var han en stund borgemester og kartla Don og dens kilder. 

 

På denne tiden startet Den store nordiske krig: Karl XII mot Russland og Danmark. Derfor ble Cruys våren 1702 sendt til Arkhangelsk for å forberede havnen for et eventuelt svensk angrep. Senere samme år sendte tsaren ham til Amsterdam for å verve sjøoffiserer, mannskap og spesialister til marinen samt skaffe våpen og ammunisjon. Samtidig fant han læresteder i Nederland for 150 russiske unggutter. 


Sjøslag mellom russerne og svenskene
 

I 1704 var han tilbake i Russland og fikk et betydelig ansvar for reisingen av

 St. Petersburg og øvet innflytelse på arkitekturen der gjennom sitt vennskap med arkitekten Domenico Trezzini. Han sto personlig for befestningen av Kronstadt, som helt til den annen verdenskrig var en nøkkel til forsvaret av St. Petersburg. Som øverstkommanderende for den russiske østersjøflåten, jaget han svenskene ut av Finskebukta for godt.


Petrischule

Cruys opprettet en egen luthersk menighet med kirke og skole i St. Petersburg med Peters velsignelse, Tsaren mente protestantenes arbeidsomhet og effektivitet var et forblide for russerne. Petrischule, som den het, var eliteskole frem til 1917. 

 

Catarina og Peter

Da tsar Peter giftet seg i 1712 var Cruys hans forlover, mens konen var forlover for Katarina.


Peter den stores bryllup med Katarina


Året etter ble han anklaget for å ha forårsaket unødig tap av russiske orlogskip. Han avviste klagene, men ble dømt til døden, benådet og sendt til forvisning i Kazan. Men Peter kunne ikke unnvære ham og etter at han var hentet tilbake, ble han visepresident for Admiralitetet i 1717. Ved avslutningen av Den store nordiske krig med freden i Nystad 1721 fikk Cruys full admiralstittel og Peter kalte ham «Flåtens bestefar».


Cornelius Creuz

Cruys døde som en rik mann med egne landsbyer med russiske livegne, noe som tyder på at han var blitt russisk adelsmann. Han er gravlagt i Oude Kerk i Amsterdam.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen