1. april 2021

MORTEN LEUCH

Morten Leuch d.y. var en viktig person i Bogstads historie, men han kommer lett i skyggen av Peder Anker og grev Wedel Jarlsberg. Derfor har vi tenkt å vie ham oppmerksomhet i flere blogger.


 

Morten Leuch d.y. (1732–1768)



Morten Leuch mistet sin far da han var 14 år og moren to år etterpå. Han fikk sin utdannelse i utlandet, slik unge forretningsmenn gjerne gjorde på den tiden. Det sies at han likte seg så godt i Frankrike at familien fryktet at han ville bli der.  I midler tid brøt den prøyssiske 7-års krig ut i 1756. Krigen var mellom Preussen og Storbritannia-Hannover på den ene siden og Østerrike, Det tysk romerske riket, Frankrike, Russland og Sverige på den andre. Det ble på tide å komme seg hjem for Morten. 



 

James Collett (1728–1794)

 


Mortens far Peder Leuch (1692–1746) hadde drevet handelsfirmaet Collett og Leuch i Christiania sammen med Peter Collett (1694–1740), som døde før ham og firmaet var holdt «i live» ved hjelp av en slektning. Colletts sønn James som var fire år eldre og Morten tok nå opp fedrenes firma, Collett og Leuch.  De forhandlet trelast, hadde egne skip og gjorde det godt. 


Familien Leuchs våpenskjold. 

Gipsrelieff fra Hallen på Bogstad.



Morten lagde sitt eget våpenskjold, etter mønster av det Collettske. Der familien Collett har hind (hunnhjort) har Morten løk. Det er fire hinder i det Collettske våpenet. Tre av dem erstattet han med løk. I stedet for den fjerde har han en bukk (for Bogstad).

    Leuch er hollandsk og uttales som grønnsaken. Men spør du en hollender hva Leuch betyr, svarer han morsom.




 

 Bogstad ca 1758. Fra «Bogstadpokalen». 

Nøstetangenpokal fra ca. 1758. 

Tilhører Bogstad.

 Foto: Ida Lützow-Holm


Mortens farmor Karen Leuch (1670–1756) som vi skrev om i vår første blogg døde samme år som Morten kom hjem. Morten hadde arvet mange penger etter sin far og nå fikk han også en slump etter farmoren. Han kjøpte Bogstad av hennes dødsbo i 1757. 


Vi ønsker våre lesere en 

riktig god påske!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen