Desember 20

Hadde det ikke vært for koronaen, ville det i år ha vært 25 års jubileum for JUL PÅ BOGSTAD. Heldigvis er kafeen og butikken fremdeles åpen på alle dager unntatt mandag, så litt trøst er det mulig å få.


PARKEN PÅ BOGSTAD

Parken er et vakkert og trivelig turområde også om vinteren. Her presenterer vi bygninger og dammer som er i parken.




REDSKAPSSKJULET 





Etter at parken ble rehabilitert i begynnelsen av dette århundret ble det behov for Redskapsskjul. Det kom i 2009 og var tegnet av arkitekt Erik Anker og ble satt opp av vaktmestrene Einar Løkken og Oddvar  Bergersen. Skjul er en helt feil betegnelse på det vakre lille åttekantede huset med en kule båret av et forarbeidet smijerns stativ på taket. Stativet er smidd av Bogstads smed Nicolay Bongard, som dessverre gikk bort i høst. Kanskje redskapspagode hadde vært et bedre navn.




DAMMENE







Ved hjelp av georadar og et gammelt  fotografi ble dammene fra Peder Ankers tid gjenfunnet og gravet på nytt. Det er tre sammenhengende dammer i buktende løp à la The Serpentine i Hyde Park. Det er nivåforskjell mellom dammene slik at det dannes en liten foss, eller kaskade som det het på Peder Ankers tid. Over kaskaden er det lagt bro. Den er nylig reparert av noen av Bogstads frivillige karer. 

Men obs: Broen kan være glatt!




LYSTHUSET




I anledning 1814-jubileet fikk arkitekt Erik Anker ideen til å gjenskape Peder Ankers lysthus som ble revet på slutten av 1800-tallet. Han tegnet en skisse etter gamle bilder og fikk den godtatt av riksantikvaren. Senere ble lysthuset satt opp av entreprenør Trond Solli ved hjelp av arkitekt Willen Ullrings arbeidstegninger og arkitekt Lars Roede.




FISKEHUSET 


Foto: Trond Jordskogen

Dette er fra Morten Leuchs tid. I gamle dager ble det kaldt vadhuset. Vad betyr fiskegarn. Langs veggene er det kroker, som man kunne henge garnet på når det ble redd. I dag inneholder huset en hemmelighet. Da lysthuset ble bygget, skjønte man at det ville bli nødvendig med toalett hvis man skulle bruke lysthuset til opphold. Det ble løst ved at man anla vannklosett i Fiskehuset. På grunn av renholdsvansker er det dessverre lukket i alminnelighet.




VI ØNSKER ALLE VÅRE LESERE EN GOD JUL!

Kommentarer

  1. Nydelige bilder fra et eventyrlig sted. Lysten til et besøk er stor. Kanskje i forbindelse med et østlandsbesøk. Hilsen en bergenser

    SvarSlett
  2. Herlig innlegg! Det kommer også skilting på husene etterhvert.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen