DEN GYLDNE VLIES





Blåkabinettet domineres  av maleriet av Carl XIII av Sverige, som også var Norges konge fra 1814 til sin død i 1818. Bildet er en gave fra ham til statsminister Peder Anker. Det står skrevet på et skilt på rammen.


Hvis man ser nøye på kongens portrett vil man oppdage noe rart. Kongen har en sau i rødt  bånd rundt halsen.






En ganske elendig sau er det der den henger. Det har sin forklaring, det er bare fellen eller snarere skinnet av en sauebukk eller vær. Selve bukken er blitt til stjernebildet VÆREN i Dyrekretsen sammen med TVILLINGENE som væren etter sagnet hadde reddet. Alt dette har sitt opphav i gresk mytologi. 

    Kjennskap til gresk og romersk mytologi var en del av dannelsen i gamle dager. 


Sagnet om den Gylne Vlies, eller Det gylne skinn som vi sier, involverer mange kjente skikkelser fra mytologien, blant annet Jason, Argo (skip på 4 bokstaver for den som løser kryssord) og Argonautene, heltene som ble med Jason på Argo. Og så har vi Medea, som hjalp Jason med å få tak i Det gylne skinn og som han ektet og siden svek. Det ga opphavet til Euripides tragedie Medea. 


Det er Den Gylne Vlies Orden kongen bærer. Den Gylne Vlies er den eldste av verdslige ridderordener. Den ble innstiftet i Brügge i 1440 av hertug Philip den gode av Burgund. 


Stormesterverdigheten skulle være arvelig i den burgundiske hertugslekt. Slekten døde ut med Philips sønn Karl den dristige i 1477. Verdigheten gikk deretter til Philips svigersønn keiser Maxmilian I og etter ham til habsburgske keisere i Spania. Da disse døde ut på 1700 tallet, gjorde de østerrikske habsburgerne, som også stammet fra Maxmilian I, fordring på stormesterverdigheten.


Siden den tid har ordenen hatt to stormestere, den spanske konge og den østerrikske keiser, som begge utdelte den. Gylne Vlies er begge lands fornemste orden. Vi vet ikke om Carl XIII fikk ordenen fra Østerrike eller Spania. 


Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen