TORNTREKKEREN


I Salen står en kopi av Torntrekkeren fra Capitolmuseet i Roma. Den sto i sin tid i trappeoppgangen i Thorvald Meyers hus i Karl Johansgate.


 

Meyer besøkte billedhuggeren Christen Magelssen i hans atelier i Roma i 1870-årene. Der beundret han en naken mannsfigur i over legemstørrelse som Magelssen hadde laget i leire. Meyer bestilte den og  Magelssen ble lykkelig over utsiktene til å få hugget sin skulptur i marmor.  Men da fru Thea Meyer fikk høre dette sa hun plent nei. Hun ville ikke ha en naken mann i sitt hus. Hvis skulpturen der i mot fikk et fikenblad kunne det gå an, men det kunne ikke Magelssen få seg til å gjøre for sin kunstnersamvittighets skyld. Som plaster på såret ble Torntrekkeren bestilt og fikk sin plass i trappeoppgangen. 





Axel Løvenskiold skriver i sin bok «Thorvald Meyer»: 


Almen familiebestyrtelse forårsaget en gang fetterne Thorvald H. og  Anton Martin da de under en noe villstyrig batalje i trappeoppgangen støtte den antikke yngling om kull med det resulat at han knakk en tå. –Oppstyret av denne hendelse var efter sigende stort;



 tiden leger imidlertid alle sår og endog en brukken tå av marmor lar seg reparere”.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen