BOGSTADS AGAPANTHUS 

(Afrikas Blå Lilje)


 



En sommerdag rundt århundreskiftet ble vi kontaktet av Aslaug Owe. Hun var så begeistret for de rosa Pelargoniene som vi hadde i kaféen. Rosa Pelargonier var sjeldent på den tiden, men Annemor hadde en gammel plante fra sin mor som hun hadde formert. Fru Owe fikk noen små planter og som takk kom hun med sin Agapanthus, som hun egentlig ikke hadde plass til etter at hun var flyttet i leilighet.




Fru Owes Agapanthus var en svær, frodig plante. Hun hadde arvet den etter sin svigerfar. Han hadde fått planten i mellomkrigstiden av ambassadøren fra det landet han var konsul for. Det var et søramerikansk land, muligens Argentina.



 

Siden Agapanthusen kom til Bogstad, har den vært delt mange ganger. Om vinteren oppbevares plantene i den gamle kjelleren fra 1600-tallet. Den befinner seg midt under hovedhuset. Der er det mørkt og kjølig, men frostfritt. Etter påske tas plantene opp i vaskekjelleren hvor det er lyst. Nå får de stell, litt ku-kompost og ukentlig gjødselvann. Før de settes ut i slutten av mai blir de største delt. For at ikke overgangen skal være for brå, setter vi dem først bak støtteveggene i den østre stengangen på forsiden av hovedhuset. Her får plantene vandrende skygge. 



 

 

I begynnelsen av juni får Agapanthusene komme i kassene sine. De er designet av vaktmester Oddvar Bergersen og Annemor.




Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen