GREVINNEN


For tiden er det en utstilling i museumsbutikken som heter KAREN — FAREN — OG WEDEL. 


Karen Anker giftet seg 18. mai 1807 og ble med det grevinne Karen Wedel Jarlsberg. Vi har allerede presentert henne i februar-, mars- og aprilbloggen og denne gangen vil vi vise til hennes avbildninger i selve museet. 

Men aller først er det naturlig å nevne januarbloggen og «Det satans fruentimmeret». Det var nemlig Karens tippoldemor og mormor til Karens farmor og alle tre het Karen til fornavn. 




Utsnitt av Jens Juels berømte portrett av familien Anker som henger i Havestuen. Lille Karen viser stolt et bilde av Bogstad. Gjennom hele livet var Bogstad HJEM for henne til tross for at hun var vertinne på Jarlsberg, Bærums Verk, Vækerø og til tider også i Paleet og i Stiftsgården, som ble brukt til bolig for stattholderen. 






I Hallens første etasje, ganske bortgjemt, på nordveggen i det trappeløpet som er avstengt, henger dette portrettet av grevinne Karen  malt av Olof J. Sødermark.  Det er antagelig malt da hun ble hoffmesterinne i 1817, da var hun 28 år gammel. Legg merke til turbanen. Det var høyeste mote på den tiden. Karen hadde på denne tiden født fire barn, to av hvert kjønn. Den førstefødte, en pike, mistet hun etter noen måneder.



I Havestuen finner vi en byste i bronsert gips som forestiller henne, modellert av billedhuggeren Hans Michelsen i 1819. Sammen med en tilsvarene byste av hennes mann flankerer de havedøren. Foto: Mette Mork  





Til slutt har vi bildet av henne fra Hallens annen etasje. Det er malt av Johan Gørbitz. Karen ble enke i det året hun fylte 51 år og døde 1849,  det året hun ville fylt 60. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen