GREVINNESMYKKENE


I 1818 ble grevinne Karen Wedel Jarlsberg utnevnt til overhoffmesterinne for dronning Desirée. Ni år senere mottok hun disse smykkene i gave fra kong Carl Johan. 




Settet består av ametyster, perler og diamanter. Dessverre finnes det ikke noe maleri av grevinne Karen hvor hun bærer smykkene.  Foto:Lars Erling Mikkelsen



I forbindelse med arveoppgjøret etter grevinnens død i 1849 ble det bestemt at smykkene skulle følge Bogstad og bæres av husets frue.


I Hallen på Bogstad henger et stort maleri av grevinne Karens svigerdatter, baronesse Ninni Wedel Jarlsberg. Her bærer hun alle smykkene bortsett fra hårpynten. Malt på Bogstad av P. Sødermark 1859.




Nini Egeberg skriver i sine memoarer:
«I januar 1933 kom det svenske kronprinspar på besøk til Skougum til vårt norske kronprinspar. Vi var i den anledning i stor middag på Skougum og en dag var de høye herskaper her hos oss til the.»



Nini Egeberg er fotografert foran Juels portrett av familien Anker i  Havestuen på Bogstad, akkurat slik hennes bestemor baronessen er fremstilt på maleriet over. Det er neppe tilfeldig. Hun er iført grevinnesmykkene. Legg merke til at hun også bærer hårpynten. Hennes mann fotograferte henne før avreisen til Skaugum.  Foto: Egebergs album 1933.


Ninis mor Mimi Wedel Jarlsberg ble aldri avbildet med smykkene så vidt vi har kunnet se. Hun døde i 1932. I 1933 er første gang vi ser Nini bruke dem. Kan det tenkes at de hadde vært glemt og at Nini fant dem blant sin mors etterlatenskaper? I alle fall var det naturlig å bære dem i forbindelse med svensk kongebesøk. Smykkene var jo gave til Ninis oldemor Karen fra kronprinsesse Märthas og kronprins Gustavs tipp tippoldefar Carl Johan.



Mimi Eegs 30-års dag 8. august 1935 på Bogstad.
Foran døren i en mørkere kjole Mimi. Til venstre hennes daværende mann, Per Hansson, og delvis skjult Nils Frederik Aall, Karens mann. På Mimis andre side Karen, delvis skjult. Helt til høyre Nini Egeberg iført halskjedet og nål fra smykkesettet.  Foto: Egebergs album 1935.


Da Bogstad ble museum i 1955 inngikk de tre søstrene Egeberg en avtale. Smykkene skulle gå på runde mellom dem. De skulle ha smykkene ett år av gangen. Smykkene skulle oppbevares i bankboks; ikke lånes ut til døtre eller tas med til utlandet. Hvis en av dem skulle i et selskap hvor antrekket var grand galla utenom tur, kunne hun få låne smykkene for anledningen. 

Den lengst levende av dem skulle levere smykkene til Bogstad Stiftelse. Der skulle de  være utstilt til evig tid. Til formålet var laget et lite låsbart monter som skulle stå på balustraden i Hallen til publikums glede og beundring.  Slik ble det dessverre ikke. Museets styre fant at det ville være altfor lett å stjele smykkene. 

Grevinnesmykkene har vært utstilt en gang i forbindelse med en utstilling i butikken. Nå mener eksperter fra Folkemuseet at perlene ikke tåler lys, men kanskje det blir en mulighet for en kort periode i forbindelse med utstillingen «Faren, Karen og Wedel». Når bare Coronatiden er over. Vi skal holde dere underrettet.


Kommentarer

  1. En sjeldent flott gave til grevinne Karen i en tid da hennes mann, grev Wedel, ikke var like populær hos Carl Johan.

    SvarSlett
  2. Jeg tror den vakre mørkhårede damen ved siden av Nini Egeberg er Lucy Høegh. Hun hadde giftet seg med Leif Høegh i mai og Nini Egeberg skriver i sine memoarer: "Lucy var nu strålende lykkelig hvad hun aldrig før hadde vært."

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen